A kérdés egyszerű és világos, de az ok, okok meghatározása az adott válaszra már kicsit bonyolultabb.

Mit is jelent a tisztelet? A tisztelet egy másik ember felé tanúsított érzés, elfogadás, elismerés Lexikon: "  Az öregekben az életbölcsességet, a jellemet, végzett munkásságot tiszteljük, a nőkben a nőiességet, tisztaságot stb. Minthogy ily kölcsönös megbecsülés s társadalmi szellem éltetője, joggal nagyra tartjuk külső formáit is és a nevelésben kiváló gondot fordítunk az érzés ápolására. " Most már nagy vonalakban tudjuk mi is az a tisztelet. Azért érdemes tovább haladni és még jobban lebontani a dolgot. Mikor mondhatjuk azt, hogy gyermekünk tisztel?

  • Ha megteszi amit kérünk tőle?
  • Ha illendően beszél velünk?
  • Ha nem hazudik?
  • Ha másoknak elismerően beszél rólunk?

Ha valóban a felsorolás elemei a mérvadóak, a gyerek miért viselkedik így vagy ellentétesen?

Sok a kérdés pedig ez a téma a mi jövőnk alapja is! Ugyanis a mi gyermekeink jelentik a jövő nemzedéket és az ő értékrendjük, erkölcsük fogja meghatározni az elkövetkező korok milyenségét! Sokféle nevelést és "nevelést" látok és gondolom más is így van ezzel. Látunk szülőket ordítani a gyerekkel és vasszigorral nevelést és látunk olyat is mikor a gyerek az úr és a szülő rabszolgaként teljesíti gyermeke minden kívánságát. Melyik a jó? Talán itt is az arany középutat kell keresni.

Te melyik típushoz sorolnád magad? Nem, ez a kérdés így nem helyes, mert végletekben gondolkodik. Másképp kérdezem. Egy tízes skálán melyen az 1 a vasszigor a 10 a rabszolga szülő hány pontra értékelnéd magad? Ez az önpontozás segít képet festeni magadnak gyerekeddel való kapcsolatodról.

Fontos tanulságokat lehet levonni abból ha elemezzük kicsit viszonyunkat a szemünk fényével! Rendes a gyerek, tisztel, szófogadó hogyan érted el? Rossz a gyerek, rendetlen, követelőző, hisztis mit ronthattál el? Azt gondolom, hogy ha azt mondod hogy a gyermeked nevelése a te privát dolgod ellent kell mondjak! Az indok egyszerű. A te gyermekedből idővel lehet vezető beosztású ember lesz, lehet döntéshozó (főnök) kinek döntésein akár ember, család életek múlhatnak! Mit várhatunk egy olyan vezetőtől ki anno a saját szülőjét sem tisztelte, esetleg a vasszigor deformálta? Mind két véglet hibás értékrendet nyújt a fejlődő egyéniség számára! És mint említettem gyermekeink a jövő társadalom alapjait képzik! Ha ők deformált értékrend, erkölcs mellet nőnek fel milyen jövőre számíthatunk?

Tedd fel magadnak a kérdést!

A gyermekem tisztel?

 

Szerző: Titokmester  2010.10.27. 13:38 Szólj hozzá!

Címkék: jövő erkölcs tisztelet nevelés értékrend

A bejegyzés trackback címe:

https://titokmester.blog.hu/api/trackback/id/tr572402777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása